FANDOM


Seppo Juhani Taalasmaa on Jarmo Kosken vuosina 1999–2013 esittämä kuvitteelinen hahmo suomalaisesta saippuasarjassa Salatut elämät.

Seppo oli sarjan alussa kouluttamaton ja yksinkertainen talonmies, mutta hänen hahmolleen on kehittynyt sarjan edetessä enemmän tunneälyä. Seppo ja Ismo Laitela ovat olleet sarjassa alusta asti ja ovat sarjassa pisimpään olleet henkilöhahmot.

Seppo sairastaa vaikeaa sydänsairautta, ja hän onkin sarjan aikana saanut useita sydänkohtauksia, joita on aiheuttanut muun muassa vakavat perheriidat sekä alkoholin väärinkäyttö. Seppo on ollut naimisissa Ulla Taalasmaan kanssa liki 30 vuotta. Heillä on kaksi lasta, Kari ja Elina. Kari on tullut enemmän äitiinsä Ullaan kuin isäänsä. Kuultuaan ettei Elina Taalasmaa olekaan hänen oma tyttärensä, vaan vanhan antiikkiystävänsä Martti Viljasen tytär, Seppo sai sydänkohtauksen. Lopulta Seppo oppi hyväksymään Elinan tämän jo kuolleesta isästä, Sepon vanhasta ystävästä huolimatta. Seppo oli jonkin aikaa mukana politiikassa. Hän oli kansanedustajavaaleissa Totuus-puolueen ehdokas. Hänen avustajinaan toimivat Maarit Salin ja Eero Vanala.

Sepon ihailijaksi tekeytynyt Helena Kuula lahjoitti suuren rahasumman Sepon kampanjaa varten. Oikeasti Helenan tavoite oli vain päästä lähemmäs Sepon poikaa Karia, jolle Helenan piti Stuban eli Sebastian Vuorelan puolesta kostaa. Helena kuitenkin rakastui Seppoon ja totuuden julki tuleminen aiheutti vaikeuksia juuri alkaneelle suhteelle. Helenan jäätyä kiinni rötöksistään hän päätyi vankilaan kärsimään vankilatuomiota. Helenan kärsittyä tuomionsa Helena ilmestyi takaisin Pihlajakadulle ja Sepon vanhat tunteet heräsivät jälleen. Kari-pojan oli vaikea hyväksyä isänsä ja Helenan suhde, mutta lopulta välit lämpenivät ja Kari hyväksyi suhteen. Sittemmin Seppo ja Helena päätyivät avioliittoon. Seppo yritti hirttää itsensä pitkäperjantaina 6. huhtikuuta 2012 esitetyn jakson lopussa, sillä luuli ajaneensa kuolettavasti Helenan Sebastian-pojan juuri vihityn vaimon, Marian, päälle. Seppo perheineen joutui lento-onnettomuuteen 13. kesäkuuta 2013 esitetyn kevään päätösjakson lopussa, eikä hänestä tiedetty pitkään aikaan mitään. 6. lokakuuta 2013 Isabella ja Sebastian löysivät Sepon kirjoittaman kirjeen, ja 16. lokakuuta 2013 esitetyssä jaksossa Seppo ampui Kuulan perhettä vainonneen Heiskasen. Seppo kyllästyi Helenan ja tämän perheen tuomiin ongelmiin, eikä voinut hyväksyä sitä että oli joutunut ampumaan Heiskasen suojellakseen perhettään. Pihlajakadulle palattuaan Seppo jätti Helenan ja muutti pois Helsingistä.

PerheEdit

Seppo oli lähes 30 vuotta naimisissa Ulla Taalasmaan kanssa. Liitto päättyi kuitenkin eroon vuonna 2005, kun Elinan isäksi paljastui Ullan nuoruudenrakkaus Martti Viljanen. Tämän Seppo oli vielä ajan kanssa valmis antamaan anteeksi, mutta sitten hän kuuli Martin äidiltä Selma Viljaselta, että Ulla rakasti alun perin oikeasti Marttia, ja oli ollut tämän kanssa kihloissakin. Seppo ja Ulla olivat olleet jo naimisissa, ja heillä oli avioliitosta poika Kari. Seppo tunsi itsensä kaksinverroin petetyksi, sillä Martti oli ollut hänen hyvä ystävänsä. Syksyllä 2006 Seppo ilmaisi halunsa palata yhteen entisen vaimonsa kanssa. Huhtikuussa 2007 Ulla ja Seppo palasivat yhteen, mutta pian he päätyivät eroon, ja Ulla muutti siskonsa luokse Kankaanpäähän.


  • Kari on Ullan ja Sepon poika. Hänen syntymänsä jälkeen Ulla joutui pitkään hoitamaan poikaa yksin. Tämä rasitti Ullaa. Sepon ollessa paljon poissa, haki hän lohtua Martti Viljasen käsivarsilta ja niin sai alkunsa Karin pikkusisko Elina. Sepolla ja Karilla on aina ollut hieman hankalat välit. Kari on muun muassa istunut vankilassa ja ollut sekaantunut rikoksiin, joita isä paheksuu. Sarjan aikana Kari Taalasmaa alkoi seurustella Katja Vainion kanssa, joka päättyi eroon Karin aloitettuaan suhteen Laura Kivirannan kanssa. Tästä suhteesta syntyi Oona, Sepon ensimmäinen lapsenlapsi. Myöhemmin Kari erosi Laurasta ja alkoi seurustella jälleen Katjan kanssa. He muuttivat Tampereelle, mutta erosivat myöhemmin ja Kari muutti takaisin Helsinkiin. Myöhemmin hän oli kihloissa valokuvaaja Noora Aution kanssa ja heille oli syntymässä kaksoset, jotka kuitenkin menehtyivät keskenmenon myötä. Noora muutti ulkomaille, mutta myöhemmin tultuaan vierailulle Pihlajakadulle parin rakkaus heräsi uudestaan ja pari päätti muuttaa Keniaan.
  • Elina on Ullan ja Sepon tytär, jonka biologinen isä on kuitenkin Martti Viljanen. Elina oli naimisissa Markus Ekholmin kanssa. Nyt Elina asuu Göteborgissa miehensä Tuomo Tervajoen kanssa.
  • Oona, Karin ja Lauran tytär, on Sepon ensimmäinen lapsenlapsi, joka asui aiemmin Sallan ja Ismo Laitelan luona ex-poikaystävänsä Miro Holmin kanssa. Oona asuu nykyään Keniassa Karin ja Nooran kanssa.
  • Onni on Sepon toinen lapsenlapsi Elinan kautta. Onni asui vanhempiensa Elinan ja Tuomon kanssa Tampereella ja myöhemmin Göteborgissa, kunnes muutti Sepon ja Helenan luo Helsinkiin.
  • Helena Kuula, Helena on Sepon nykyinen vaimo. Helena ja Seppo rakastuivat toisiinsa rikollispoikiensa kautta. Kari ei hyväksynyt Helenaa, koska Helenan pojat olivat tämän ex-rikoskumppaneita, ja heidän takiaan myös Romeo AroRafael Aro ja Maija joutuivat lähtemään pakoon Suomesta. Helena myös istui vankilassa. Kun Helena vapautui, Seppo kiinnostui naisesta uudestaan ja pari meni kihloihin, ja myöhemmin naimisiinkin Ullan estelyistä huolimatta. 
  • Sergei Kuula, on Helenan ja tämän ensimmäisen miehen Igor Kuulan lapsi. Sepon ja Helenan mentyä naimisiin Seposta tuli Sergein isäpuoli.
  • Sebastian Vuorela, on Helenan ja Igor Kuulan toinen lapsi. Sebastian oli alunperin Karin rikoskumppani. Myöhemmin Sepon ja Helenan mentyä naimisiin, Sergeistä tuli Sepon poikapuoli. Seppo onkin sanonut Helenan poikien olevan hänenkin poikiaan.
  • Elias Vikstedt, on Sebastianin ja Cindy Rintalan adoptioon antama poika. Elias muutti Pihlajakadulle Taalasmaille asumaan ja asuu nykyisin isänsä Sebastianin luona. Seppo on Eliaksen isoisäpuoli.
  • Iida Mustonen on Sebastianin tytärpuoli, tämän vaimon Maria Mustosen kautta. Marian ollessa koomassa, on Iida asunut Taalasmailla uusien puoli-isovanhempiensa ja puoliserkkunsa kanssa.
  • Inka Haapala on Sepon ja Ullan ottotytär, joka asui Taalasmailla, kunnes meni kouluun toiselle paikkakunnalle. Seppo ja Ulla pitivät Inkaa omana tyttärenään.

TyöelämäEdit

Seppo työskenteli alun perin talonmiehenä Pihlajakadulla, mutta taloyhtiön päättäessä vaihtaa huoltoyhtiöön erotettiin hänet palveluksesta. Taalasmaat perustivat oman huoltoyhtiön, Talotaikurit. Sepolla oli joskus myös ollut tuurauksia parhaan ystävänsä Ismon omistamassa Ismon valinnassa, sekä Aki Nikkisen ja Markus Ekholmin Barbaari- kahvilassa.

Vuoden 2004 jaksoissa Seppo alkoi olla väsynyt fyysisesti rasittavaan työhön ja ehdotti Ullan kanssa Stellans-kauppiaaksi siirtyneelle Ismolle yritysten vaihtoa siten, että Ulla ja Seppo alkaisivat Stellans-yrittäjiksi ja Ismo alkaisi huolehtia Talotaikureiden asioista. Seppo jatkoi kauppiaana vielä Ullan poistuttua, mutta ollessaan julkisuudessa alkoivat lehdet levittää hänestä myös negatiivista julkisuutta ja Sepon entiset vihaiset fanit alkoivat boikotoida Stellansia, jolloin Seppo erotettiin tehtävästään. Tanja Jääskeläinen osti kuitenkin kyseisen kaupan ja nimitti Ismon myyntipäälliköksi, mutta Stellans-johtajat eivät hyväksyneet Seppoa enää palvelukseen. Seppo palasi takaisin Talotaikureihin, mutta pian Sepolle tarjottiin mahdollisuus asettua ehdolle eduskuntavaaleihin. Näytti kuitenkin siltä, ettei mikään puolue edustanut täysin Sepon mielipiteitä. Selvisi kuitenkin, että Eero Vanala on mukana katveessa olleessa Totuus-puolueessa, joka edusti samoja arvoja Sepon kanssa. Seppo ei kuitenkaan päässyt eduskuntaan, sillä hävisi täpärästi KKI-puolueen Kristo Päiviselle.

Vapaa-aikaEdit

Sarjan alkuaikoina Seppo harrasti pontikan keittämistä kotitalon kellarikomerossa. Vuonna 2007 Seppo löysi pontikankeittimen antiikkivarastostaan ja yritti aloittaa uudestaan harrastustaan, joka tosin ei onnistunut, jäätyään kiinni tyttärellensä Elinalle. Lopullisesti harrastus päättyi, kun Sofia Salin joi Sepon keskeneräistä, metanolista pontikkaa ja menetti hetkellisesti näkökykynsä.

RakkauselämäEdit

Ulla TaalasmaaEdit

Ulla oli Sepon vaimo lähes 30 vuotta ja avioliitto on ollut pisin sarjassa tähän asti. Avioituessaan Sepon kanssa Ulla ei tosin oikeasti rakastanut Seppoa, vaan Martti Viljasta. Avioliiton alussa Ullalla oli ollut myös romanssi Voitto Sutelan kanssa.

Eeva HarakkaEdit

Sepon saatua tietää Voitto Sutelan ja Ullan välisestä suhteesta yli 20 vuotta sitten, hän sai sydänkohtauksen. Toivuttuaan Seppo oli päättänyt erota Ullasta ja aloitti suhteen Toni Veijalaisen äidin, Eeva Harakan kanssa. Suhde oli kuitenkin vain kostoa Ullan pitkän ajan takaisesta syrjähypystä, josta Ulla ei edes kertonut. Loppujen lopuksi Seppo leppyi ja palasi kotiin.

Marja PihlajaEdit

Marja Pihlaja eli Marja-täti oli Salineiden lastenhoitaja joka oli ihastunut Seppoon. Ihastus oli kuitenkin yksipuolista, mutta Marja-täti osti Sepolle kalliita lahjoja ja aiheutti tahallaan keittiössä vesivahinkoja saadakseen talonmiehen luokseen.

Irma HalonenEdit

Seppo kohtasi Irma Halosen saatuaan ensin tietää, ettei Elina olekaan hänen biologinen tyttärensä. Aluksi Seppo ja Irma olivat vain ystäviä, joita yhdisti yhteinen harrastus antiikkien parissa. Irma oli kuitenkin ihastunut Seppoon, mikä aiheutti riitaa mustasukkaisen Ullan ja Irmaan ihastuneen Ismon kanssa. Kun Ulla rakastui iltalukiossa työskentelevään opettajaan Yrjö Merilään, Seppo aloitti suhteen Irman kanssa. Ajan kanssa selvisi, että Sepolla oli edelleen tunteita Ullaa kohtaan ja näin suhde päättyi. Irma muutti ulkomaille ja hyvästeli Sepon.

Helena KuulaEdit

Helena Kuula on Sebastian Vuorelan äiti, joka halusi kostaa Karille ja Romeo Arolle, jotka olivat aiheuttaneet poikansa joutumisen vankilaan. Helena halusi päästä lähemmäksi Kariin ja Romeota. Karin lähestymiseen oli keino aloittaa suhde Sepon kanssa. Seppo kuitenkin rakastui Helenaan oikeasti ja Helenakin alkoi tuntea samoin suhteen edetessä. Toisen poikansa Sergein painostuksen alla Helena kuitenkin jatkoi juonittelua Karin ja Romeon päänmenoksi, syyllistyen useisiin rikoksiin. Lopulta Seppo sai tietää Helenan taustoista ja Helena joutui vankilaan. Suhde päättyi, vaikka Sepolla oli yhä tunteita Helenaa kohtaan. Myöhemmin pari palasi yhteen ja lopulta jopa avioituivat. Suhdetta kuitenkin hiersi Sepon saatua tietää Sebastianin valekuolema ja sitä seuraava valehtelu naapureille. Pari kuitenkin sopi riitansa Paulan ja Ismon avustuksella.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.